Forskargruppen

Föreningen för hembygdsvård

i Österfärnebo

Forskarmaterial

 

På vår dator finns olika databaser: fotoarkivet med register, klippboksregister, en mängd befolknings-cd:ar samt mycket mer.

 

I hyllorna har vi litteratur över Österfärnebo samt förstås föreningens utgivna skrifter.Du kan sitta och lyssna på våra ljudinspelningar som Uppsala folkminnesarkiv gjorde på 30- och 40-talen.

 

Kom och titta på vad vi har, om du kommer en torsdagkväll 18-21 så får du hjälp av sen i Forskargruppen som har jour.

Forskargruppen

Vintern 98-99 startade en forskargrupp inom föreningen. Den har till syfte att sammanställa resurser för dem som vill forska om och i Österfärnebo.

 

Vid Allhelgonahelgen 1999 stod forskarrummet i Österfärnebo bibliotek färdigt där allehanda material över socknen fanns samlat. Vid den stora biblioteksbranden 2010 försvann mycket av vårt material. Rummet, nu i det nya biblioteket i skolans lokaler, är tillgängligt för allmänheten under bibliotekets ordinarie öppettider.

 

Varannani torsdag, jämna veckor, 18-21 finns två handledar från Forskargruppen där som handledare. Under sommaren har vi ledigt men rummet är naturligtvis öppet om du vill gå och forska på egen hand.

 

Branden tog allt vi hade i utrustningsväg men vi har åter byggt upp vårt material. Dels genom inköp och dels genom gåvor från snälla personer. En dator innehåller alla foton från fotoarkivet, register till klippboksarkivet samt olika cd-databaser.

 

I biblioteket finns två datorer som innehåller både Arkiv Digital och SVAR där du kan forska efter släktingar i alla delar av Sverige. Vi har även många klippböcker som du kan sitta och bläddra i. Det finns också inspelade intervjuer med gamla Färnbobor, lyssna på dem på vår radio.

Forskargruppen

 

Forskargruppen består av:

 

Annika Wigert samordnare för gruppen anwigert@gmail.com

Gunnel Strid 0291-205 43, gunnel.strid@gmail.com

 

Agneta Björk 0291-500 41, agneta.bjork@edu.sandviken.se

 

Gunbritt Andersson 0291-500 21 gunbritt.andersson@edu.sandviken.se

 

 

På gång just nu

 

 

Vi håller på att bygga upp en släktdatabas över personer som bott i socknen. Grundmaterialet är Dahleniusboken och sedan fyller vi på med andra personer.

Agneta Björk arbetar med fotoarkivet över gamla foton av Österfärnebobor samt över gårdar och byar, arbetsbilder, skolfoton, konfirmationsfoton samt gruppfoton. Har du gamla svart-vita porträtt liggande så är vi angelägna om att få låna dem för kopiering. Hör av dig till Agneta Björk tel 0291-500 41 om du har funderingar.

Copyright © All Rights Reserved